Kerajaan Sedang Mempertimbangkan Pengeluaran Khas KWSP 2.0 – Isi Petisyen Sekarang Juga

 

Kerajaan Sedang Mempertimbangkan Pengeluaran Khas KWSP 2.0 - Isi Petisyen Sekarang Juga

PENGELUARAN KWSP

 Kerajaan akhirnya bersetuju untuk mempertimbangkan Pengeluaran KWSP 2.0 baru-baru ini. Ini adalah kerana dalam situasi ekonomi semasa pasca wabak, segolongan besar rakyat mengeluh kerana tidak mempunyai wang yang cukup atau ekonomi yang kurang stabil.

ADAKAH KERAJAAN MELULUSKAN TERBITAN KHAS KWSP 2.0 ?

Dipetik daripada berita RTM, Timbalan Menteri Kewangan ii, YB Tuan Mohd Shahar Abdullah berkata di Dewan Rakyat bahawa kerajaan bersetuju untuk mempertimbangkan pengeluaran KWSP 2.0.

Beliau berkata, segala inpu berkaitan cara mengharumkan nama kerajaan dan meningkatkan nilai simpanan KWSP sedang dikaji dengan teliti dan sudah pasti KWSP 2.0 juga antara perkara yang sedang dipertimbangkan kerajaan setakat ini.

“Ini kerana banyak lagi strategi yang akan digunakan oleh kerajaan untuk memastikan KWSP menjadi insurans kepada mereka yang bekerja.”

Dan yang paling penting, katanya, kerajaan kini berhati-hati menangani masalah bagaimana peluang pekerjaan di pasaran, kadar gaji minimum diberikan kepada majikan dan seterusnya kerajaan juga ingin membantu bukan sahaja sektor formal atau tidak formal supaya tahap kesedaran perancangan pasaran dan celik kewangan rakyat Malaysia boleh dioptimumkan oleh kerajaan.

SIGN PETITION 2.0

Tidak semua orang mempunyai caruman kepada Kumpulan Wang Simpanan pekerja (KWSP) untui membolehkan mereka mengeluarkan i-Sinar, i-Citra dan pengeluaran khas RM 10,000 baru-baru ini.

Sila isi petisyen ini jika anda sokong dengan pengeluaran dan tuntutan kali terakhir ini.

Leave a Comment