KWSP BENARKAN PENGELUARAN WANG MELALUI AKAUN 2 SAHAJA

 

KWSP BENARKAN PENGELUARAN WANG MELALUI AKAUN 2 SAHAJA


Hampir kesemua pencarum KWSP sangat menuntut untuk Pengeluaran Khas KWSP 2.0 dilaksanakan secepat mungkin.

PENGELUARAN KHAS KWSP 2.0

Mungkin ada diantara kita masih mengharapkan Pengeluaran Khas KWSP dibuat sekali lagi, disebabkan kenaikan harga barang yang berlaku.


Mungkin ada yang setuju dan ada juga yang menolaknya. Walau bagaimanapun, ia terpulang kepada individu masing-masing.

PETITION PENGELUARAN KHAS

Oleh hal demikian, sebuah petition telah dibuat untuk menyokong Pengeluaran Khas 2.0. Sehingga kini, petisyen tersebut telah mencecah angka sebanyak 91,000 orang. 

Sekiranya anda belum mengisinya, mungkin ini adalah salah satu cara bersama pencarum yang lain sebagai tanda menyokong Pengeluaran Khas 2.0

Mungkin dengan keadaan ekonomi yang tidak stabil, begitu juga dengan harga barang boleh menyebabkan mengapa anda semakin inginkan pengeluaran ini.

Sekiranya anda berminat, anda boleh mengisi petition tersebut disini Petition Sokongan Pengeluaran Khas 2.0

PENGELUARAN AKAUN 2 KWSP DIBENARKAN

Walaubagaimanapun, para pencarum masih berpeluang untuk membuat pengeluaran KWSP melalui akaun 2 untuk tujuan peribadi yang memang dibenarkan sejak dulu lagi.

Berikut adalah jenis pengeluaran yang dibenarkan yang menggunakan wang simpanan akaun 2 KWSP.


1) Pengeluaran Untuk Pendidikan
Terbuka untuk yang ingin menyambung pengajian ke peringkat pengajian tinggi yang perlu membayar yuran untuk menikmati kemudahan universiti atau kolej.

KWSP akan memberikan pilih dan kemudahan pengeluaran untuk menampung pembayaran yuran anak anda.
2) Pengeluaran Untuk Pembelian Rumah

Selain itu, pihak KWSP turut memberikan kemudahan kepada ahlinya untuk memiliki rumah pertama sendiri sama ada melalui pembinaan rumah sendiri, rumah lelong, rumah subsale atau beli melalui rumah mesra rakyat yang disediakan oleh pihak kerajaan.
3) Pembayaran Rawatan Perubatan

Sekiranya anda menghadapi masalah kesihatan melibatkan 36 penyakit kritikal, anda boleh membuat pengeluaran menggunakan akaun 2 bagi menampung kos perubatan dan alat kesihatan.
4) Pembayaran Ibadah Haji

Untuk mengurangkan bebanan anda menunaikan haji, duit daripada akaun anda boleh dikeluarkan dengan membuat permohonan pengeluaran KWSP i-Akaun untuk perbelanjaan haji dan tujuan daftar haji dengan Lembaga Tabung Haji.

Leave a Comment