4 Jenis Kategori Yang Layak Buat Pengeluaran KWSP

 

4 Jenis Kategori Yang Layak Buat Pengeluaran KWSP

Permohonan Pengeluaran Khas KWSP edisi kedua atau 2.0 sangat dituntut oleh para pencarum sehingga pelbagai cara telah dibuat agar pihak kerajaan membenarkan pengeluaran tersebut.

PETISYEN PENGELUARAN KHAS

Terdapat seorang warga awam yang telah membuat sebuah petisyen untuk mengumpul rakyat yang menyokong pengeluaran KWSP tersebut.
Petisyen tersebut telah diisi sehingga mencecah 100 ribu yang menandakan jumlah rakyat yang menyokong Pengeluaran Khas tersebut.
Walau bagaimanapun, sehingga kini tiada ura-ura yang mengatakan bahawa pihak KWSP akan meluluskan Pengeluaran Khas untuk edisi kedua ini.

SKIM PENGELUARAN AKAUN 2 KWSP

Walau bagaimanapun, pihak KWSP telah menyediakan beberapa skim pengeluaran yang dibenarkan tetapi mengikut syarat dan kelayakan pencarum sahaja. Ini bermaksud, pengeluaran tersebut tidaklah terbuka sebagaimana Pengeluaran Khas.
Sekiranya anda memerlukan wang KWSP anda khususnya pada akaun 2, anda boleh dapat sekiranya menepati syarat dan kelayakan anda.

KATEGORI YANG DIBENARKAN MEMBUAT PENGELUARAN

Terdapat pelbagai jenis kategori yang dibenarkan membuat pengeluaran wang KWSP secara bersyarat, ini adalah 4 kategori yang umum perlu tahu 

1) PENGELUARAN UNTUK MEMBELI RUMAH

Sekiranya anda berminat untuk memiliki sebuah rumah idaman, pihak KWSP memberi kemudahan kepada pencarum untuk memiliki rumah pertama sama ada melalui
  • pembelian rumah lelong
  • rumah subsale
  • pembelian Rumah Mesra Rakyat
  • pembinaan rumah sendiri

2) PENGELUARAN UNTUK PEMBIAYAAN PENDIDIKAN

Sekiranya anak anda masih belajar di universiti atau kolej, anda mampu menampung pembayaran yuran mereka menggunakan wang Akaun 2 KWSP sekiranya (jika ada) PTPTN tidak mencukupi dan lain-lain.

3) PEMBAYARAN IBADAH HAJI

Para bakal haji, boleh mengeluarkan wang simpanan pada Akaun 2 untuk mengurangkan bebanan kos.  Anda boleh mengeluarkan wang tersebut melalui permohonan untuk perbelanjaan haji dan tujuan daftar haji dengan Lembaga Tabung Haji.

4) PEMBAYARAN RAWATAN PERUBATAN

Sekiranya anda menghidapi 36 penyakit kritikal, anda turut boleh mengeluarkan wang Akaun 2 untuk menampung kos perubatan atau alat kesihatan.

Leave a Comment