TERKINI : Kerajaan Umum Bantuan Baru, Tidak Perlu Pengeluaran KWSP – Semak Sekarang

Kerajaan mengumumkan bantuan baharu khususnya bagi golongan B40 tanpa memerlukan pengeluaran KWSP, bantuan khas akan diumumkan pada mesyuarat bajet akan datang. Untuk makluman, akan ada inisiatif dalam bentuk bantuan yang akan diumumkan pada bulan ini.

ALTERNATIF LAIN MENGGANTIKAN PENGELUARAN KWSP

Kerajaan akan mengumumkan beberapa alternatif untuk membantu rakyat mengurangkan beban hidup tanpa perlu membelanjakan wang KWSP. Beberapa perkara akan diumumkan pada mesyuarat Bajet 2023 bagi membantu golongan B40 khususnya menjana pendapatan tambahan.

Selaku Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli berkata rakyat perlu berhati-hati dalam meminta pengeluaran khas KWSP. Ini kerana kos yang perlu dibayar nanti adalah tinggi, malah dengan pengeluaran KWSP ini dapat membantu mereka yang memerlukan.

Selain itu, menurutnya, kerajaan tidak boleh mengambil jalan mudah untuk membenarkan pengeluaran semula. Ini kerana masyarakat semakin tua dan kos untuk mengharungi hari-hari mendatang semakin tinggi. Perkara ini adalah tanggungjawab kerajaan untuk memastikan rakyat mempunyai simpanan walaupun sedikit demi masa depan mereka.

GANTI DARI SEGI PELAKSANAAN BANTUAN

Adalah lebih baik kerajaan membari bantuan yang boleh menampung dan mengurangkan beban rakyat memerlukan. Jika pengeluaran KWSP dibenarkan semula, pencarum akan kehilangan simpanan hari tua mereka.

Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim, sebelum ini berkata kerajaan sedang mengkaji alternatif untuk membantu rakyat khususnya yang menghadapi masalah kewangan. Dengan alternatif ini, orang ramai tidak perlu mengeluarkan wang simpanan mereka.

Segala maklumat akan dijawab pada mesyuarat Bajet 2023 bulan ini. Kami akan kemaskini dari semasa ke semasa berhubung senarai bantuan yang akan diumumkan kelak.

BANTUAN YANG TELAH DILAKSANAKAN PADA SUKU PERTAMA

Untuk makluman, kerajaan telah melaksanakan Derma Tunai Rahmah (STR). Bantuan ini diberikan secara berperingkat (fasa), pembayaran fasa 1 telah selesai pada 17 Januari 2023.

Kemungkinan tarikh pembayaran untuk fasa 2 akan diumumkan pada mesyuarat Bajet 2023 nanti. Untuk menyemak status kelayakan bantuan STR anda, sila layari portal rasmi MySTR – DI SINI

Leave a Comment